Andijvie


Andijvie behoort tot de groep bittere slasoorten en is nauw verwant met witlof. De Engelse naam is daarom ook wel 'Belgian Endive', afgeleid van de naam Brussels lof (witlof). Zoals gezegd is de smaak licht bitter. De groente kan rauw (salades, stamppot) en gekookt worden gegeten. Door het koken verdwijnt de bittere smaak voor een groot deel. 

Uiterlijk: Brede bladeren, losse krop, lichtgroen (zie afbeelding).

Varianten: Gewone hele bladeren, krullende bladeren.

Verkrijgbaarheid: Het hele jaar, maar de grootste aanvoer is in het voorjaar en de zomer, daarna vindt de aanvoer vanuit de kas plaats.

Bereidingswijze: Zowel gekookt (+/- 350 gram per persoon) als rauw (+/- 150 gram per persoon). Kooktijd: 5-10 minuten. Voor 2 ons gekookte groente is 300-350 g rauwe groente nodig. Bij rauw eten in een stamppot is de hoeveelheid afhankelijk van persoonlijke voorkeur. 

Bewaren: Koelkast op 4-7 °C (max. 3 dagen), koele plaats van 12-14 °C (max 1 dag), vrieskast (na 3 minuten kort koken). Gesneden en rauwe is de groente in een gesloten plastic zak 1 dag houdbaar in de koelkast.

Voedingsstoffen: Vezels, mineralen, vitamine A en vitamine B. De vitamine die het meest in andijvie zit is vitamine K. Vooral het buitenste blad van de groente bevat vitamines.

Ook is de groente een bron van van eiwit, koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B11, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Andijvie

De gewone variant vormt een grote krop met grove, groene bladeren en een geel hart. De krulversie van de groente heeft een wat lossere krop met lichtgroene gekrulde bladeren en een geel hart. Voorbeeld van de krulvariant is Frisée (ook wel ‘escarole’ genoemd). Deze heeft een vrij open gele krop, omringt door groen, krullerig, ver ingesneden wat breder blad. De krulvariant wordt als sla aangeboden en daarom altijd rauw gegeten. Frisée combineert goed met uitgebakken spekjes, blauwe schimmelkaas, rettich en fruit. Frisée niet snijden, want dan verliest het zijn krullerige effect. De bladeren van frisée hebben een fijne structuur en een decoratief uiterlijk.


Waar in de provincie verkrijgbaar rechtstreeks bij de boer? Zoek: Andijvie.