Bijna iedereen is bekend met knoflook, de sterk smakende en vooral ruikende bollen die gerechten een typisch aroma geeft. De officiële naam is 'Allium sativum', een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Dit is een familie planten waar ook bijvoorbeeld de ui toe behoort. In de keuken valt het onder de productgroep kruiden en specerijen.
Ze bevat een kleine hoeveelheid vitaminen en mineralen. Op deze pagina gaan we er dieper op in. Ook om zijn medicinale kwaliteiten is het kruid bekend. Zo heeft het de bijnaam 'kruid voor alle kwalen' gekregen. Lees in de alinea Medicinaal op deze pagina waarom.
Voedingswaarde per 100 gram (in gerechten zit minder)
|
Rassen Er bestaan allerlei soorten rassen. Een aantal namen zijn 'California Late', Cristo (een groot ras met tot 15 tenen per bol), 'Germidor' (grote tenen en paarse bollen), 'Rocambole' (heeft als bijnaam slangenknoflook, vanwege zijn kronkelende stengels met rode bolletjes), 'Long keeper' (witte schil) en 'Solent Wight' (grotere bollen met een minder scherpe smaak)
Medicinaal Het kruid heeft een krachtige antivirale, antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook bij problemen met de spijsvertering en insectenbeten wordt het ingezet als helend middel. Uit onderzoek is gebleken dat het cholesterolgehalte en de kans op een hartaanval gereduceerd worden door geregelde consumptie. Bij dagelijks gebruik zou het de kans op het ontstaan van diverse soorten kanker (waaronder darmkanker) verkleinen.
Toepassingen Het meest wordt het kruid gebruikt als smaakmaker. In bijvoorbeeld curry's, stoofschotels, pasta's en sauzen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de smaakvolle eigenschappen. Zowel vers geperst als in poedervorm. Vooral de Franse en mediterrane keukens staan bekend om hun gebruik in vele gerechten.
Vind bedrijven die producten met knoflook aanbieden bij jou in de buurt!