Dit is de knolvormende variant van de selderij. Knolselderij is een typische wintergroente. Het onderste deel van de stengel, de knol, wordt gegeten. De wortels die daar weer onder groeien worden verwijderd. De groente groeit door het jaar heen vrij lang en kan de hele winter door worden geoogst. In de regel worden de knollen geoogst bij een doorsnede van ongeveer 10 centimeter.
Voedingswaarde Knol-, per 100 gram, bereid product
|
Bewaren Op een koele plaats van ongeveer 12 tot 15 graden Celcius zijn de knollen tot drie weken houdbaar. Voor langere bewaring is het mogelijk de knollen in te vriezen. Snij ze eerst in blokjes en blancheer 3 minuten. Voordat ze in diepvrieszakjes gedaan worden, eerst afdrogen (op een droge doek leggen).
Medicinaal De knollen zijn rijk aan vitamine C, calcium en fosfor. Van de selderij wordt gezegd dat deze de seksuele potentie na ziekte versneld hersteld. Daarnaast heeft een kalmerend effect en worden er gunstige effecten toegeschreven aan de groente bij reumatiek en huidklachten. Knolselderij is een diureticum en het eten van grote hoeveelheden tijdens zwangerschap wordt ontraden. Ook bij nierproblemen wordt het consumeren van grotere hoeveelheden afgeraden.
Culinair Voor mensen die willen afvallen is deze groente een perfect idee. Ze bevat namelijk zeer weinig calorieen. Boen de knol schoon voor het schillen. Omdat het snel verkleurt na het snijden meteen in water zetten met een scheutje citroensap. De groente kent zeer veel toepassingen in de keuken. |
Zo kan de knol geraspt worden in zo verwerkt in een lekker salade. Bij schijfjes of blokjes gesneden knollen is het nodig eerst te blancheren (hou een extra korte kooktijd aan van enkele seconden bij klein gesneden product). Geeft smaak aan soepen en zit bijna altijd in erwtensoep en gaat vaak door stoofpotten. Een hele knol, geschild en beetgaar gekookt, kan na in dunne plakjes gesneden prima worden gebakken in olie en/of boter. Zo kunnen de lichtbruin gebakken schijfjes al bijgerecht op tafel gepresenteerd worden.
Gerelateerde zoektermen: knolselderij, bereiden, bewaren, invriezen en koken