Spruiten: De voedingswaarde, de bereidingswijze en het bewaren van deze groente. Eerst enkele algemene wetenswaardigheden op een rij:
Uiterlijk: Stevige, kleine kooltjes met een frisgroene kleur.
Verkrijgbaarheid: Vooral in de herfst- en wintermaanden.
Bereidingswijze: Koken, stoven, (koken en) bakken.
Bewaren: Koelkast (4-5 dagen), invriezen (3 minuten kort koken)
Spruitjes zijn de kleine kooltjes die zich ontwikkelen in de bladoksels van de spruitkoolplant, aan de harde stengel vastzittend. Het is een typische wintergroente. Ze bevatten veel vitamine C. De beste kwaliteit is klein en hard (zonder losse blaadjes) en heeft een frisgroene kleur. |
Door de uitgesproken pittige (kool)smaak zijn ze vaak niet geliefd bij kinderen. Door tijdens het bereiden andere ingrediënten toe te voegen is de sterke koolsmaak enigszins te maskeren.
Bereiding
Verwijder de buitenste baadjes en snijd een klein plakje van de onderkant het stronkje. Maak een inkerving in het stronkje om het garen te versnellen. Voor het behoud van de vitamine C de spruitjes in weinig water koken. Spruiten niet te gaar (zacht) koken. Houd ze aan de knapperige kant. Deze groente is rijk aan onder andere vitamine A en C en bevat tevens veel vezels.
Voedingswaarde (per 100 gram):
|
Variatietips: Na voorkoken (niet helemaal gare, stevige kooltjes) in een koekepan bakken met een paar gesneden uitjes en eventueel gerookte spekblokjes. Zorg er voor dat de kooltjes (spruit) niet te gaar word, maar lekker stevig blijft.
Een hele andere invalshoek: Serveer bij de groente als extra satehsaus. Schenk aan tafel wat saus over de groene kooltjes. Een hele andere smaak!
Vind waar je rechtstreeks spruiten kunt kopen van de boer.