Witlof behoort tot de zogenaamde 'cichorium intybus' slasoorten, gekenmerkt door hun bittere smaak. Om wit te blijven wordt deze bladgroente in het donker geteeld. Wanneer er licht bij komt, ontstaat een groene kleur. De groente is bijna het hele jaar door te verkrijgen.
Uiterlijk: Hoe groener de top en hoe bitterder de smaak
Verkrijgbaarheid: Het hele jaar doorl
Bereidingswijze: Gekookt, gesmoord, gestoomd en rauw
Bewaren: Koelkast op 4-7 °C (maximaal ongeveer 7 dagen)
Voedingswaarde per 100 gram
|
Familie van de radicchio, krulandijvie en frisé-andijvie, wat aan de smaak goed te merken is. Het heet in het Engels chicory. Het verband met cichorei is eenvoudig: Cichorei (koffiesurrogaat) is de wortel van de plant.
De teelt begint met biologische chicoreiwortels (pennen). De chicoreiwortels worden in grote bakken met aarde gestoken en in een pikdonkere ruimte met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid (hoge pH)opgeslagen. Een ingenieus irrigatiesysteem voert water door de opeengestapelde bakken. Vanuit de wortels groeien de witte stronkjes met vaalgele toppen. Het telen is een zeer nauwkeurig werk en verijst de nodige expertise.
Bereiden: Haal de lelijke (buitenste) bladeren weg en snij een dun plakje van de onderkant van de stronk. Verwijder nu de (kegelvormige) pit uit de stronken, deze veroorzaakt de bittere smaak. Snijden in repen van 2 cm. Of laat de stronkjes heel en was de groente. Koken in een bodem water met een ietsje zout. Kooktijd: 10-15 min (gesneden) en 20-25 min (heel).
In plaats van gekookt kan de lof ook in boter of olie worden gaar gesmoord. Voor salade moet u de struikjes met een scherp mes in dunne reepjes snijden. Om bruinkleuren tegen te gaan direct met een dressing vermengen of besprenkelen met citroensap.
Vind boeren die rechtstreeks Witlof leveren